Pages

Sunday, March 15, 2009

Am văzut...

In the company of wolves (1984) Au fost o dată ca niciodată basmele. Povești spuse de țărani, seara la foc, despre bine și rău, despre forțe necunoscute ale naturii, povești pline de teroare și erotism non-explicit, care aveau scopul de a atinge visceralul, nu doar a adormi copii. Apoi au venit frații Grimm și le-au adaptat pentru copii, le-au inocentizat, apoi a venit Disney și le-a dat lovitura de grație.
Neil Jordan (Interview with a Vampire) s-a întors la sursă și a redat partea întunecată a basmelor în acest gothic-fantasy-horror sublim; o avem pe bunicuța (Angela Lansbury („Verdict, Crimă”)) în rolul bunicuței care povestește nepoatei inocente despre pericolele oamenilor care sunt mai mult decât par, care nu-și pot controla animalul din ei să iasă. Filmul este încărcat cu alegorii și metafore, fără însă a fi îngreunat de ele, așa poate fi savurat și de cei care nu le înțeleg, ele nefiind relevante poveștii. Pentru unii un film horror/thriller cu vârcolaci, pentru alții o explorare a naturii umane, a viciilor celor mai adânci, a pierderii inocenței în procesul de maturizare și a descoperirii sexualității; îl recomand tuturor mai puțin celor slabi de inimă.


Alien (1979) În ’77 ‚Star Wars’ a revoluționat genul SF introducând o poveste complexe, epică, dar mai ales pentru inovațiile tehnologice. Doi ani mai târziu Ridley Scott va revoluționa și el acest gen de filme, nu prin tehnologie de data asta ci prin combinarea ingenioasă cu horror-ul. Primul din una din cele mai cunoscute serii de filme (4, dacă nu numărăm cele două ‚Alien vs. Predator’), „Alien” ne prezintă ideea simplă a unui extraterestru, un prădător perfect, prins pe o navă cu 6 oameni, și ce vor face ei ca să scape. Deși conceptul de bază e simplu, Scott a reușit să creeze niște tensiuni veridice și subtile între personajele umane, și le-a explorat cu eficiență. Astfel de lupta fizică pentru supraviețuire e dublată de o luptă a inteligenței pentru superioritate morală. Filmul ne prezintă debutul în faimă a lui Sigourney Weaver, și alături de ea actoria magnifică a lui Ian Holm („Lord of the Rings”, „From Hell”) și a lui John Hurt („The Elephant Man”, „Hellboy”, „V from Vendetta”), într-una din cele mai faimoase scene de moarte din cinema. Locul 49 pe IMDb top 250.

No comments:

Post a Comment