Pages

Saturday, September 19, 2009

Harry Potter şi Prinţul Semi-Pur

După imensul succes al celor şapte cărţi din seria “Harry Potter” varianta cinematografică nu s-a lăsat mult aşteptată. Un imens proiect, cu un buget pe măsură, care în total se va extinde pe o perioadă de zece ani şi va încorpora opt filme, succesul acestuia, pe plan general, fiind aproape garantat. Individual însă filmele au avut parte de o recepţie mai mult sau mai puţin călduroasă. Ori au fost cam lungite şi plictisitoare, ori adaptarea cărţii la marele ecran nu a fost prea reuşită, cam fiecare din primele cinci filme au avut măcar un element ce putea fi atacat uşor de critică sau fani. Aici intră însă în joc partea a şasea, cea mai bună adaptare de până acum din toată seria.
Filmul are parte de toate elementele necesare pentru o peliculă de succes: un scenariu foarte bine adaptat după carte, care nu exlude nimic important şi nu include nimic mai mult decât era necesar, astfel ieşind un film care intră direct în acţiune, nu se tărăgănează cu introduceri insipide, ţinându-te mereu atent. Ceea ce nu înseamnă că nu există destulă drama ca să echilibreze, dar e construită cu scop. Iar acest echilibru între cele două nu a reuşit să excludă câteva momente amuzante şi altele horror, pentru variaţiune.
Actoria este imbecabilă, actorii principali s-au maturizat vizibil de la primul film, iar rolurile secundare au fost preluate de actori mai în vărstă de mare clasă. Probabil cel mai remarcabil însă a fost tânărul Hero Fiennes-Tiffin de unsprezece ani care a jucat copilul ce va creşte să devină antagonistul seriei (jucat de unchiul său, Ralph Fiennes, în filmele precedente), scurta sa apariţie pe ecran reuşind să-mi dea fiori.
Nu ştiu dacă veţi înţelege ceva din film dacă nu aveţi habar de precedentele, dar doar de dragul acestuia cel puţin merită să vă informaţi puţin despre lumea lui Harry Potter, şi apoi să vă delectaţi cinematografic.

1 comment: