Pages

Thursday, June 16, 2011

Los Lunes al Sol (2002)

Revin în blogosferă în forţă cu cel mai tare film care l-am văzut anul acesta la TIFF. Din păcate, nu am reuşit să văd decât 4 filme anul acesta, deci topul meu nu are prea mulţi termeni de comparaţie.
Soarta a făcut ca eu să prind filmul acesta în cinema Arta, cealaltă proiecţie a fost la Odeon, pentru cei care au citit post-ul cu cinema-urile din Cluj, acest film a fost perfect pentru cinema Arta, la Odeon nu cred că s-a prins spiritul filmului, din moment ce filmul este despre viaţa unor şomeri care au lucrat pe şantierele navale din Vigo, Spania şi cinema Arta e "şomer" în felul lui a mers ca pita cu vinete şi roşii proaspete. ( mi foame în timp ce scriu post-ul ăsta, scuzaţi dacă nu se potriveşte). Plus că a fost în prezenţa regizorului Fernando Leon de Aranoa, unul din cei 3 regizori onoraţi la secţiunea 3X3 de la TIFF. A mai fost şi un Q&A la final, dar vom ajunge şi la acela când va veni vremea.

Ok, filmul. Scurt rezumat (tradus de pe imdb, da atât de mult urăsc faza asta, măcar am tradus-o, sunt un patriot). Acţiunea este plasată în 2001, şase prieteni au rămas fără serviciul de pe şantierul naval din Vigo şi fiecare reacţionează în felul lui la schimbarea aceasta. O bună parte din acţiune se petrece în barul La Naval, deschis de Rico, unul din cei şase, în care mai lucrează şi isteaţa sa fiica Reina care e un fel de observator şi moralizator pentru toti, Paulino (Lino) îşi petrece mare parte din zi mergând la interviuri pentru job-uri, Amador este bătrânul grupului care bea de stinge în fiecare seară şi vorbeşte de nevasta lui de acasă pe care nimeni nu a mai vazut-o de multă vreme, Jose se simte imasculat de faptul că doar soţia e membrul activ în familie şi el nu mai are nici un cuvânt de spus, Santa ( Javier Bardem ) este într-un fel liderul lor, cel pe care îl doare cel mai mult în paişpe de problemele de zi cu zi şi care trăieşte viaţa de pe o zi pe alta.

Probabil nu vă spune absolut nimic rezumatul, motiv pentru care le urăsc, aşa că voi continua prin a spune că acest film te duce până la a râde cu poftă de comicul de situaţie, limbaj şi caracter ( mulţumim Caragiale ) al personajelor într-o secunda, pentru ca în următoarea să ţi se pună nodul ăla din gât înainte să te apuce plânsul, dupa care în secunda 3 iar eşti pe spate de râs. Este incredibil cum reuşeşte regizorul să te ducă prin atâtea stări într-o singură scenă, cu adevărat impresionant. Umorul iarăşi este de maximă calitate ( dupa atâta umor american care îl primim zilnic prin seriale şi filme, e bine să mai schimbi din când în când să vezi că există şi alte tipuri de umor ). El (regizorul) spunea că atunci când a ajuns în camera de montaj şi a văzut materialul brut zicea că asta e o comedie şi că nu poate face o comedie legată de şomaj aşa că a încercat să combine momentele serioase cu cele de umor, sa iasă un blend dulce-amărui. I-a mers ...

Javier a fost fabulos, îşi merită locul în top 10 actori preferaţi de mine. Mai mult decât atât, el i-a tras pe toti ceilalţi actori dupp el, o trupp foarte bunp şi reuşitp. nici un reproş.

Muzica. of, muzica. Lucio Godoy a semnat muzica filmului. L-am căutat special pentru că piesa care se tot repetă în film este atât de frumoasă, futu-i mama lui de acordeon, aşa de bine sună cu o chitară rece lângă el. O muzică dulce-amăruie care te pune perfect în mood şi în temă cu personajele şi ce se întâmplă cu ele. Vă dau linkul la melodie, poate pe unii dintre vă convinge melodia să vă uitaţi, cei mai sensibili la muzica cum sunt eu: http://www.youtube.com/watch?v=H8aVuM62ng0

În final, Q&A-ul cu Fernando Leon de Aranoa. Mare problemă la români cu Q&A-urile. Translatoarea era gata să termine sesiunea înainte ca ea să înceapă pentru liniştea care s-a aşternut la eterna întrebare la care noi românii nu avem nimic de spus: "Întrebări?" M-am ridicat în ultimele secunde să-l întreb pe regizor cum a fost să lucreze cu Javier şi cum a fost pentru restul actorilor să lucreze cu el. Se pare că doi din cei şase actori care sunt prieteni în film nu sunt de fapt actori, era primul lor film şi pentru că nimeni din echipă nu era din Vigo, au petrecut foarte mult timp împreună la hotel şi în barul unde se petrece acţiunea. Au ajuns să se familiarizeze foarte bine cu localul şi totodată unul cu celălalt iar Javier, prin dedicarea şi angajamentul puternic pentru rol a reuşit să tragă după el toată echipa, în sensul că "bă, dacă ăsta trage aşa tare, mi şi rusine să nu muncesc măcar la fel de mult ca el". Am pus întrebarea pentru că mi se parea o relaţie foarte sinceră şi reală cea pe care o aveau toţi cei 6 prieteni între ei ( am simţit eu ceva ). Au mai urmat apoi încă vreo 3 întrebări, din păcate, când lumea s-a încălzit şi ar mai fi pus întrebări, translatoarea a terminat Q&A-ul.

Daca tot nu v-am convins, pentru cei impresionaţi de premii, a câştigat o droaie. Am aflat de ele dupa ce am văzut filmul în documentarea pentru review. A fost nominalizat pentru Oscar film străin, are 5 Goya ( actor principal, actor secundar, newcomer, regizor şi film ) şi multe altele. Lucio Godoy a câştigat la Spanish Music Awards Best Score pentru filmul acesta. :P asta ultima am aflat-o în timp ce scriam paragraful acesta.... un review foarte organic :))

Concluzie: un film superb. trebuie văzut. musai. e perfect într-o zi de vară toridă.

11 comments:

  1. pune trailerul, ca pare interesant

    ReplyDelete
  2. m-am uitat la cateva in speranta ca voi gasi unul ok sa pun, dar sunt chiar nasoale... zici ca ar fi film de actiune, asa il fac sa para.... pablo francisco are o faza cu trailerele de filme... mai bine il pun asta :D

    http://www.youtube.com/watch?v=ZPBvFXf9Q2U

    te vei uita la el? :D

    ReplyDelete
  3. L-am vazut acu vreo 2 ani la ceva zile de film spaniol in TM. Imi amintesc amuzat scena aia cu spartul felinarului dupa ce tocmai platise o amenda grasa pentru alt felinar spart :))

    ReplyDelete
  4. zi spoiler alert mai ca eu n-am zis de ea ca e important pentru film cum isi face el singur dreptate :))
    in alta ordine de idei, toata sala a aplaudat la faza aia :)

    ReplyDelete
  5. desteptule, ca daca nu ziceai tu de cat importanta e faza, uitam de ce o zis richie

    ReplyDelete
  6. vedea-te-as pe tine sa te uiti la filmul asta...

    ReplyDelete
  7. adica nu o sa te uiti la el in plm

    ReplyDelete
  8. nu cred ca e genul tau...parerea mea... daca totusi te uiti, sunt curios sa vad daca ti-a placut

    ReplyDelete