Pages

Wednesday, June 1, 2011

Rango (2011)

La distanță mică de filmul ăsta am văzut "Rio" și "Gnomeo&Juliet" (la care probabil va urma un review la fel de telegrafic ca și la "Rio") deci parcă, parcă "Rango" avea șanse mari să pice în ochii mei din simplul fapt că am vazut prea multe desene în 1-2 săptămâni. Vorbeam de așteptări review-ul trecut. Ei bine, "Rango" le-a întrecut pe toate.

Chestia asta mică și verde din stânga este un cameleon "de casă" care ajunge în deșertul Mojave într-un oraș tipic western și acolo începe distracția. Așa urăsc să fac scurte rezumate, mă scârbește pur și simplu, vă spun un secret, câteodată le dau copy-paste de prin alte locuri (oh no rutzky, say it isn't so! ), așa că în caz că ați observat că sunt mai formale rezumatele decât restul review-ului, ați înțeles acum de ce.

Filmul începe destul de alert, după care devine puțin ciudat, asta până îmi aduc aminte că nebunul ăsta de Depp a jucat în "Fear and Loathing in Las Vegas" ceea ce explică tot delirul psihedelic al lui Rango până dă de orașelul Dirt. Incredibil orașul ăla! Are niște animale prin el de nici nu stiu de unde să le iau, așa misterioase, așa bine desenate, așa detalii mișto la fiecare, vă zic de acum: nu sunt frumoase! nu vorbim aici de "Rio" unde totu' era lapte și miere. Mi s-a părut extrem de realist făcut, realist nu în sensul de nu-ți dai seama dacă e animație sau realitate. Adică nu aveau cum să arate frumos locuitorii unui oraș care se confruntă serios cu problema apei. Johnny Depp ( probabil, actorul meu preferat ) nu m-a dezamăgit, a făcut din Rango un cameleon cu replici hilare, rapide, ciudate, fără sens, mișcări spastice și neîndemanatice. Tipic Johnny Depp! Genial!

Acesta este primul film animat al companiei lui George Lucas Industrial Light&Magic, companie responsabilă cu efectele din Star Wars (1977) și pot spune că abia aștept următorul film animat al lor. Foarte bine lucrate personajele, efecte și tot ce vrei. Dacă se va uita Kolcs la el aș aprecia să zică el mai multe la capitolul ăsta. Filmul a reprezentat o odă adusă spaghetti western-urilor anilor '60, foarte reusită. Referințe peste referințe, dar chiar și pentru necunoscătorii genului (printre care mă numar și eu ), măcar un film western cu Clint Eastwood să fi vazut în copilărie și e de ajuns.

Personajele mi s-au părut, cum am zis și mai sus extrem de bine făcute, foarte foarte bine completate și de vocile actorilor. Am citit că cică regizorul Gore Verbinski ar fi adus toți actorii la un loc intr-un studio improvizat cu ceva costume de 2 lei și să joace ca într-o piesă cu buget redus tot ce aveau de facut personajele lor animate și ei înregistrau tot ce prindeau. Chiar și imperfecțiunile în vorbire ( pierderea suflului ) au fost păstrate. Articolul tot zicea "weird approach". Mie mi se pare ca ăsta trebuie să fie approach-ul logic și firesc. Nu cum e acum, de îi bagă în niște cabine și unii actori nici nu se văd în timpul înregistrărilor, dar ei vorbesc între ei tot filmul. Cum zicea și Rango: "to act is to react". Pe lângă Johnny Depp care a fost superb, pe mine m-a facut să râd la aproape fiecare replică și personajul lui Harry Dean Stanton, Balthazar, adică chestia aia oarbă, cu nasul lung, șeful hoților, nu știu cum să-i zic. Apare prima dată în scena când cei 3 hoți ies din pământ în mijlocul străzii lângă Rango ca să înțelegeți.

Ca și scene ce mi-au uns sufletul ( și vor unge și lui kolcs și marqui sigur ) a fost scena de "acțiune" în care the bad guys se urcă pe niște lilieci și începe Ride of the Valkyries din "Apocalypse Now" urmată la scurt timp de An der schoenen (n-am o cu umlaut) blauen Donau ( Dunarea Albastra ) reinterpretată pentru banjo. Superb.

Concluzie: Mergeți la cinema, chiar dacă e și 3D, merită banii. Unul din filmele care le voi revedea vara asta ( yes, I said it ). Mă hazardez să spun că va fi cel mai bun film animat al anului. Este un must-see! Însă, repet, nu e lapte și miere vizual vorbind...avem de-a face cu șobolani, cârtițe, broaște râioase. Dar sunt minunate!

2 comments:

  1. Nu e 3D si asta-i tot farmecul. E animatie 2D, chiar daca digitala, insa are niste culori de zici ca-i pictura suprarealista. Ma asteptam sa fie ceva reusit, am avut incredere in Verbinski ca-si va regasi pofta de film cu un proiect nou, si le tineam pumnii celor de la ILM ca sa n-o de-a in bara. Afara de Disney, Pixar si Dreamworks nu mai stiu un studio mare care sa se ocupe cu animatie digitala de asemenea calitate.

    Si scenariul. Ce replici misto, cate dume subtile, un sarcasm dinala finut, personaje tipice de western, o finetea a detaliilor la fiecare din ele plus aspectul general de realism exagerat voit pana in spectrul intunecat.. f, f misto. Iar urmarirea aia care incepe pe Ride of the Valkyrie striga din tot sufletul Star Wars!! Great fun, indeed.

    ReplyDelete
  2. am vazut fra, rango, acu vreo doua luni, si da, mi-a placut foarte mult, chiar daca initial eram sceptic.

    mi-au placut extraordinar de mult imaginile, actorii, animalele si da, referintele la toate filmele: westernuri spaghetti, china town, fear and loathing, apocalypse now. minunat.
    chiar cel mai bun film animat din acest an

    ReplyDelete