Pages

Thursday, May 3, 2012

Pirates! A Band of Misfits in an Adventure with Scientists

Cum de l-am vazut? 
Aardman cu pirati, duh!

Cand eram mic imi placeau foarte mult filmuletele cu Wallace si Gromit, inventatorul zapacit si cainele sau tacut, eram fascinat de tehnica folosita in producerea filmelor, care nu era nici animatie, nici filmare. La vremea aia nu puteam concepe cum au fost facute, si cand am aflat mai tarziu despre stop-motion, magia nu a disparut, ci mi-a crescut doar respectul pentru artistii responsabili. Desigur, nu doar tehnica m-a fascinat, povestile si personajele erau si ele colorate si bine executate, un pic British, un pic ticnite si mereu originale. Aceleasi calitati le regasim si in Pirates!, produs de acelasi studio care a scos si filmele Wallace and Gromit, Chicken Run, Flushed Away, Arthur Christmas si serialul Shaun the Sheep.
Daca va place vreunul din acestea, atunci stiti si ce va asteapta la Pirates!.

-What do they call you, pirate captain? 
-They call me The Pirate Captain!





Capitanul Pirat (Hugh Grant) este intr-adevar un pirat formidabil, adorat de echipa sa, are o barba plina si luxurianta, si cel mai frumos papagal pe care si-l poate dori un capitan pirat, chiar daca este ceva mai grasut. Cu toate astea, cand vrea sa se inscrie din nou pentru concursul Piratul Anului, pe care in 20 de ani nu l-a castigat, isi da seama ca nu se compara cu ceilalti concurenti, care au adunat comori nemasurate. Cand e pe cale sa renunte la sperante, echipa sa da peste vaporul H.M.S. Beagle, pe care un tanar Charles Darwin (David Tennant) se intoarce acasa, deprimat pentru ca nu a gasit nicio specie noua pe care sa o prezinte congresului stiintific de la Londra.

Darwin isi da seama ca papagalul grasut al Capitanului Pirat este de fapt o pasare dodo, probabil ultima din lume, si face echipa cu piratii pentru a lua premiul cel mare la congresul stiintific. Problema este insa ca in Londra este si Regina Victoria (Imelda Staunton), care detesta piratii, si ii va executa pe loc daca ii prinde.

Este Darwin de incredere? Vor iesi piratii nevatamati din Londra? Va fi Capitanul Pirat Piratul Anului?

Raspunsurile la toate aceste intrebari oricum le stiti deja, dar va fi mai amuzant daca vi le confirmati vazand filmul.

Despre actori si regie ce se poate spune?

Filmul are doi regizori, Jeff Newitt se afla la primul sau lung-metraj iar pana acum a lucrat in diverse pozitii la productiile Aardman, in timp ce Peter Lord este un veteran in domeniu, contributiile sale la industria filmului fiind recunoscute de Regina Angliei; tot el a regizat si Chicken Run si are doua nominalizari la Oscar pentru scurt-metraj. Lucrand cu scenariul lui Gideon Defoe, care si-a adaptat propriul roman, regizorii au creat un film orientat spre copii, care este totusi entertaining pentru toate varstele, nebazandu-se insa pe o serie de glume, parodii si referinte strict directionate spre publicul adult, precum au facut alte filme animate recente, cum ar fi Shrek. Filmul are un ritm bun, glumele si umorul se dezvolta natural si sunt mereu punctate de dialog si personajele colorate. Desigur, dezvoltarea acestor personaje se datoreaza in mare parte actorilor, a caror lista este destul de impresionanta: Hugh Grant in rol principal, iar in rolurile secundare ii avem pe Salma Hayek, Martin Freeman (viitorul Bilbo din The Hobbit), David Tennant (Dr. Who, Harry Potter,How to Train Your Dragon), Imelda Staunton din seria Harry Potter, Jeremy Piven (Entourage siRocknRolla), Anton Yelchin (Star Trek, Huff) siBrendon Gleeson (In Bruges, Harry Potter, The Guard). Toti acesti actori le dau viata personajelor, gasindu-le o voce originala si memorabila, fara a cadea in clisee sau excentricitati de dragul excentricului, astfel incat ar fi de neimaginat ca vreunul din cei intruchipati sa sune altfel. Si, cel mai important, au lasat personajul sa se dezvolte fara a-si impune propriile personalitati; la nici un moment nu m-am gandit ca il aud pe Hugh Grant si nu pe Capitanul Pirat.

L-as mai vedea o data? 
Daca l-as prinde la TV, sigur, desi nu cred ca as depune mult efort de a-l vedea din propria intiativa. 

 [Parerea oficiala raluk.ro]

No comments:

Post a Comment