Pages

Tuesday, September 25, 2012

Dilbert - S01E01 The Name


„Dilbert” este un serial animat despre ‚bucuriile’ nesfârşite de a lucra într-un cubicle într-o mare corporaţie. Personajul principal este un inginer şi lucrează la o corporaţie care produce tot felul de gadgeturi, dar absurditatiile corporatiste pe care le intalneste se pot aplica oricui care lucreaza intr-un job cu un manager care nu intelege bine ce faci si colegi care nu se mai obosesc sa ascunda neplacerea lor de a fi la munca. Un umor satiric si kafkaesc bazat pe exagerarea la nivel infernal a stereotipurilor, hartogariilor si procedurilor de la servici.

Nu cade in extremele South Park sau Family Guy, dar este cu siguranţă un umor pentru adulţi, cinic si sarcastic cu destule referinţe la sex si violenta. Practic este „Office Space” sub forma animata.
In urmatoarea perioada am de gand sa ma uit la cele doua sezoane ale serialului, pe care il recomand cu caldura, si am sa fac scurte recenzii fiecarui episod.


Episodul 1: The Name

Serialul s-a bucurat de un start foarte bun care a introdus rapid si elegant personajele, tematica si genul de umor de care va avea parte publicul.

Dilbert (Daniel Stern, aka Marv din „Home Alone”) este un inginer tehnic care iubeste sa inventeze dar simte ca compania la care lucreaza ii omoara creativitatea. Intr-o zi in urma unui moment de neatentie cand indrazneste sa-si corecteze managerul, primeste cruda pedeapsa de a fi liderul noului proiect. Singura problema este ca seful sau insista ca inainte de a incepe faza in care se dezbat idei despre ce ar putea fi noul produs, pasul prim si cel mai important este alegerea numelui lucru care ii va duce spre masuri sisifice extreme.

„Do you think the guy who invented the mousepad, started with the name? What’s a mousepad?”

Pe langa personaj principal si tema episodul introduce si majoritatea personajelor importante din serial:

Dogbert: -un caine vorbitor care traieste cu Dilbert, desi nu este animalul sau de companie. O combinatie intre Stewie Griffin din primele sezoane (inainte de a fi doar gay) si Bender din „Futurama” (si sa nu uitam ca a fost inventat inainte de ambele personaje), Dogbert este geniu egocentric, puţin malefic, narcisist care are conexiuni in toate straturile sociale de la teroristi si mafioti pana la judecatori si senatori, nu greseste niciodata si totul ii merge bine. S-ar putea aproape spune ca sta cu Dilbert doar pentru amuzamentul sau, acesta mai degraba fiind omul sau de companie. Cu toate acestea tine mult la el, si nu ii lasa pe altii sa profite de el.
Dogbert ajunge cam o data la trei episoade sa fie angajat de catre compania lui Dilbert ca si consultant, indiferent de domeniu.

Pointy Haired Boss: -managerul lui Dilbert. Este prost, increzut, egocentric, habar nu are depsre inginerie sau management, dar ii priveste pe subalternii sau cu superioriatate mereu. Majoritatea problemelor pornesc de la alegerile sale si de la inaptitudinea sa generala.

Wally: -un coleg inginer cu Dilbert a carui singur scop in viata e sa bea cafea, sa se amuze pe seama altora, si sa lucreze cat mai putin posibil fara a fi concediat. De loc chiar daca se poate.

Alice: -o colega inginer cu Dilbert. Divortata si printre putinele femei de la birou, ea este cinica si agresiva avand mereu grija sa nu arate nici o slabiciune.

Loud Howard: -un coleg de la companie a carui atribute principale sunt ca orice zice, urla in gura mare.

Ratbert: -un sobolan parazit/pet care traieste cu Dilbert si Dogbert. Este cam tampitel si naiv, fiind de obicei cobaiul pentru cei doi colocatari a-i sai.

Dilbert’s Mom: -mama inginerului care isi iubeste sincer fiul, chiar daca nu intelege si nu este deloc interesata de ce face acesta. Nu ezita sa-si umileasca copilul pentru slabele sale rezultate la scrabble.


PS: recomand si banza desenata a lui Scott Adams care are la origine serialul. Este bazata pe experianta lui Adams ca si inginer la o mare corporatie si este a doua banda desenata de umor din lume ca si succes, dupa Garfield

1 comment:

  1. M-am uitat la primul episod. Foarte destept. Mi-e dor de Futurama.. si alte cele. O sa continui cu Dilbert. Dogbert e genial :))

    ReplyDelete