Pages

Wednesday, May 8, 2013

R.I.P. Ray Harryhausen si primul trailer "Ender's Game"

Azi a murit Ray Harryhausen la varsta de 92 de ani. Inspirat de "King Kong" (1930) el a decis sa faca animatie si efectie speciale pentru filme. A inceput prin a dezvolta tehnici proprii, iar in 1949 a ajuns sa lucreze cu idolul sau, Will O'Brien, la filmul "Mighty Joe Young", care a si luat Oscar pentru efecte speciale.

Harryhausen a avut o cariera animand monstrii si creaturile din diverse filme de aventuri ("Sindbad", "Jason and the Argonauts", "One-Million Year BC" si originalul "Clash of Titans") devenind un pioner si o legenda in industria efectelor speciale.




And now for something completely different

Azi a iesit (sau a avut premiera, pt ca mai nou si trailerele au premiera) primul trailer pentru "Ender's Game" asigurand batai de inimi rapide in piepturile a milioane de geeksi din lumea intreaga care au declarat la un moment dat al vietii lor ca asta e cea mai tare carte SF ever!!!!

Iata trailerul, comentarii dupa:



Pt cei care nu au citit cartea:

Filmul va fi un blockbuster decent, cu actori buni, in ciuda faptului ca joaca foarte multi copii, Premisa are niste chestii destul de inteligente in spatele ei, si probabil va intra in teritoriul ideii de copilarie, Kony si de genul si cine e de fapt monstrul adevarat?. Dar nu va speriati, pentru ca partea cea mai importanta va fi constituita din niste scene de lupta in conditii fara gravitatie, care vor fi epice si inteligente, mai originale decat cele din "Inception" si cu mai multa strategie in spate decat un joc de Risc combinat cu Poker.

Pt geeks and nerds:

Sa fim sinceri, celelalte trei carti sunt practic neadaptabile. Pur si simplu nu e studio material. Si considerand bugetul acestui film sa fiti siguri ca scenaristii si regizorii erau constant in genunchi luand-o in gura de la studioheads si script-doctors si statisticieni si etc. In concluzie, sa va asteptati la un film de actiune decent, care se va tine de firul narativ al cartii dar va pierde orice idee mai profunda din aceasta. Mai ales ca este regizat de tipul care a adus pe lume abominatia de "X-Men Origins: Wolverine".

Va puteti linistiti astepta la: schimbarea finalului, renuntarea la gasirea reginei nenascute, renuntarea la telepatia si la visul cu uriasul, asta inseamna ca Ender nu va fi Vorbitor in Numele Mortilor deci cartile sale cu Hegemonul si Regina vor fi doua chestii irelevante pentru film. Astfel si rolurile fratilor mai mari vor fi mult diminuate, Peter va fi un bully si atat. De fapt rolul lui Val poate va fi marit, acum ca povestea se va concentra pe cat de greu ii e lui Ender ca si copil sa fie soldat si cat de mult il distruge pe asta, desi la final salveaza lumea, si Val va fi sustinere morala mai mare decat in carte.
Poate ca Peter va avea inca sub-plotul cu hegemonul, dar improbabil.

Filmul va fi cel mult PG-13, deci violenta va fi foarte minimazita, ceea ce inseamna ca desi prima victima a lui Ender va aparea si poate chiar si muri, e foarte posibil ca scena nud din baie sa dispara complet sau daca cel putin sa fie major schimbata.

Dupa cum ziceam, un film decent dar nu intrati sa-l vedeti ca si fani ai cartii.

3 comments:

  1. Eu ma astept sa pastreze gasirea matcei in final ca "rempdention" pentru genocid.

    ReplyDelete
  2. nu va fi genocid. asta e. formicii vor fi pur si simplu niste extraterestrii rai care ataca pamantul. gasirea matcai, matcii...matcei...sti tu inseamna recunoasterea genocidului, recunoasterea ca aia erau niste fiinte inteligente samd. sper ca ai dreptate, dar cred ca acest conflict va fi eliminat pentru unele mai usor de digerat

    ReplyDelete
  3. Acum ca am vazut filmul pot comenta mai bine. De fapt, ramane valabil 80% din ce am ghicit mai sus. Ok, au lasat partea cu matca, si Marius a intuit foarte bine ca va fi "redemption" pt genocid. Si apare si visul cu Uriasul, desi partea cu telepatie a disparut.
    Alta corectie: luptele nu sunt atat de epice si strategice pe cat le-ar putut face.
    De fapt se trece peste ele in graba. Peste tot ce se intampla in film se trece in graba.

    ReplyDelete