Pages

Tuesday, June 18, 2013

Ce să vedem la TIFF Sibiu 2013?Deşi selecţia din acest la TIFF nu se arată prea inedită şi, într-adevăr, un număr destul de ridicat de filme tind spre tenta comercială, privând publicul sibian de privilegiul clujenilor de a vedea nişte filme pe care doar la un astfel de festival se pot găsi, trebuie spus că filmele selectate, comerciale sau nu, sunt de cât se poate de variate şi merită văzute.

ArsCinematica vă oferă un mic ghid despre ce filme credem noi că nu ar trebui în nici un caz să le pierdeţi.
Prima recomandare este şi deschizătorul festivalului, E Pericoloso Sporgesi a lui Nae Caranfil, regizorul român care a reuşit cel mai bine să păstreze echilibrul între filme de public şi de auteur. Filmul nu e nici nou şi nici cel mai cunoscut al regizorului, dar s-a bucurat mereu de aprecierea criticilor şi a spectatorilor, iar şansa de a-l vedea pe marele ecran probabil că nu va mai veni prea curând. Proiecţia are loc în P-ţa Mare, Miercuri 19 Iunie, la ora 22:00.


Tot în Piaţa Mare ar trebui să vă aflaţi şi Joi de la ora 19:30 pentru a nu pierde concertul Zdob şi Zdub, care nu e film dar nu strică niciodată. Imediat după concert, la ora 22:00, va avea loc premiera celui de-al doilea film regizat de Horaţiu Mălăele, care de la Nuntă Mută trece direct la Funeralii Fericite. Nu am văzut filmul, dar faptul că regizorul s-a asociat din nou cu scenaristul de la filmul anterior ne dă speranţa că va fi o experienţă neregretabilă.


Şi ca să terminăm cu Piaţa Mare, vă mai recomandăm Cloud Atlas de Wachowski şi Tom Twyker, unul din cele mai originale şi complexe filme ale anului trecut, cu o distribuţie ce ar scoate fulgere de invidie de la orice regizor de film (Tom Hanks, Halle Berry, Ben Wishaw, Jim Sturgess, Hugo Weaving, Hugh Grant, Jim Broadbent, Susan Sarandon), şi unul din filmele noastre favorite. 22 Iunie, ora 22:00.


Dacă Miercuri nu aveţi chef de umorul lui Caranfil atunci alegerea obligatorie este Holy Motors a lui Leos Carax, un film fabulos de frumos, care vă va duce într-o călătorie ameţitoare a unui actor („necunoscut”) excepţional care adoptă rol după rol. Ştiu că mă repet, dar este unul din cele mai originale filme de mulţi ani încoace, a fost un favorit la Cannes, şi a mindfuckuit critici şi spectatori din lumea întreagă. Proiecţia are loc Miercuri, 19 Iunie, la ora 20:00 la Teatrul Gong. Iar dacă îl pierdeţi, îl puteţi (re)vedea Vineri, 21 Iunie, la Centrul Cultural Habitus de la ora 19:00.


La Teatrul Gong mai merită să vă prezentaţi să vedeţi Lore (recenzie noastra), un film despre o fată de 14 ani, fiica unor nazişti de înalt rang, care după înfrângerea Germaniei şi arestării părinţilor trebuie să-şi ducă fraţii mai mici pe jos până la bunica lor printr-un Deutschland înfometat şi apăsat de vina Holocaustului. O dramă intensă filmate cu ochi atenţe la detalii.


Iar din seria filmelor Pe-care-cine-ştie-când-le-mai-apuci-pe-marele-ecran, Duminica, 23 Iunie, de la ora 16:00 va fi proiectat The Birds a lui Hitchcock, urmat de filmul Hitchcock biopicul de anul trecut despre turnarea filmului Psycho şi a relaţiei regizorului cu soţia sa. Este un film destul de cuminte, dar entertaining de la început la final, şi oferă actoria amuzantă/impunătoare a lui Anthony Hopkins, Hellen Mirren şi Scarlett Johanson. Intrarea la ambele filme este liberă.


Tot Duminică, 23 Iunie, la Centrul Cultural Habitus, la ora 15:00 va avea loc proiecţia unui film supriză...bine, se vrea a fi film surpriză căci organizatorii au fost destul de drăguţi să ne informeze că este un documentar premiat la Oscar, ceea ce limitează considerabil opţiunile, iar din moment ce şansele ca filmul să fie pur şi simplu cel mai recent laureat al premiului sunt foarte mari, noi vom face presupunerea că este vorba de filmul Searching for Sugar Man, un film emoţionant şi extrem de optimist, a cărui vizionare cu un public este o experienţă pe care am avut plăcerea de a o avea la Cluj şi pe care o recomand cu mare căldură. (ps: dacă totuşi, cumva, nu este vorba de Sugarman, ne cerem scuze, am spus că e doar o presupunere bine calculată)


De menţionat mai sunt doar Proiecţiile Speciale, care sunt ambele ocazii de a vedea filme bune în condiţii inedite. Prima are loc Vineri, 21 Iunie la Cetatea Cisnădioara la ora 21:30, şi este vorba de Samsara continuarea în spirit a filmului Baraka, un film care uneşte culturile planetei într-un montaj de 100 de minute acompaniat de o muzică pe măsură. Cealaltă proiecţie are loc la Muzeul în Aer Liber Astra, Sâmbătă 22 iunie la ora 22:00, şi se prezintă filmul nominalizat la Oscar, The Life of Pi.
Cam atât. Dacă mergeţi la vreo proiecţie care va plăcut sau displăcut în mod excepţional, sau dacă aveţi alte recomandări nu ezitaţi să ne lăsaţi un comment.

No comments:

Post a Comment