Pages

Tuesday, March 17, 2009

One flew over the cuckoo’s nest (Zbor deasupra unui cuib de cuci)(1975) Randle Patrick McMurphy a fost condamnat la câteva luni de închisoare, ceea ce nu i se întâmplă pentru prima dată. De data asta însă îi vine ideea de a se preface că tendința sa spre violență este cauzată de o instabilitate mentală, și reușește să fie transferat într-o instituție psihiatrică. La început pare a fi fost o mișcare bună, aici bucurându-se de mai puține restricții, dar nu totul e așa frumos cum pare. Sora Ratched care conduce aripa în care e cazat McMurphy are o voință și o mână de fier; reușind să îi terorizeze subtil pe ceilalți pacienți spre docilitate și supunere completă; lucru care îi va fi mai greu cu irlandezul plin de viață care i-a fost dat în grijă. Urmează o bătălie subtilă a minților, a cărui învingător va determina comportamentul tuturor pacienților din aripă. Debutul la Hollywood a marelui regizor Milos Forman („Amadeus”, „Fantomele lui Goya”) această peliculă nemuritoare (dacă nu ar fi felul tânăr în care arată actorii ai putea zice că a fost filmat anul trecut) a ajuns să fie considerată unul din cele mai bune filme al tuturor timpului, în parte din cauza regiei, în parte din cauza poveștii simbolice pentru lupta împotriva sistemului, și în parte din cauza actoriei magnifice: Jack Nicholson într-unul din cele mai bune sale roluri, Louise Fletcher în rolul sorei, și în roluri secundare Brad Dourif („Lord of the Rings: The Two Towers”, „Deadwood”), Christopher Lloyd („Back to the Future”), Danny DeVito și Vincent Schiavelli. Iar cu o astfel de echipă nu e de mirare că e unul din cele doar 3 filme din istorie care au căștigat grand-slamul la Oscar (film, regie, scenariu, actor și actriță principală).
Filmul trebuie văzut pentru toate motivele menționate mai sus, sau dacă nu, măcar pentru unul din cele mai faimoase/frumoase/parodiate/inspiraționale finaluri din istoria filmului. Locul 8 pe IMDb top 250.

1 comment:

  1. Am incercat sa citesc cartea, dar mi am pierdut rabdarea din pacate. Imi mai spal din pacate daca ma uit la film? :))

    ReplyDelete