Pages

Thursday, May 14, 2009

Star Trek

An: 2009
Regie: J . J. Abrams
Cu: Chris Pine, Zachary Quinto, Eric Bana, Winona Ryder, Leonard Nimoy
Durată: 126 min

Ca să fie clar: nu sunt și nici nu am fost vreodată fan Star Trek. Da, am văzut câteva episoade din “The next Generation”, ăla cu Picard, dar doar pentru că eram mic și era la TV. Din seria originală nu am văzut nici un episode, dar asta nu înseamnă ca nu știu câte ceva despre personajele serialului care a schimbat SF-ul pentru totdeauna. Lucru care m-a ajutat să recunosc personajele din film și să prind unele din referințele plantate pentru fanii adevărați (deși probabil puține, socotind numărul mare de chicoteli a două băbuțe care păreau a fi fane de când e lumea și care săreau de bucurie de câte ori se făcea o referire la vechea serie). Partea frumoasă însă este că deși am prins puține referințe, nici nu era nevoie de mai mult. De fapt nu era nevoie să prind nici o singură referire, nu era nevoie să am nici cea mai vagă idee despre ce e ăla un Star Trek.
Filmul a fost în mod ingenious scris astfel încât să mulțumească fanii dar și să atragă un public nou care nu are afiliație cu ‘religia’ Star Trek.
Pelicula e satisfăcătoare la orice nivel: poveste bine scrisă, aventură, valori, romanțe, umor seriozitate, toate foarte bine echilibrate; actorii tineri au reușit să preia rolurile predecesorilor cu talent și înțelegere a personajelor, fără însă a cădea în capcana de a-I copia pur și simplu, ci aducând noi aspect personajelor, Zachary Quinto a uimit lumea cu interpretarea maiestrală a tânărului Spock, Eric Bana și Winona Ryder ocupă niște roluri de nerecunoscut, și Leonard Nimoy are o apariție demnă în rolul bătrânului Spock.
Aventura abundă, deseori punându-te la marginea scaunului, cu efecte special numeroase, dar care nu îneacă pelicula și nu arată absurd. Umorul nu lipsește nici el, aproape fiecare personaj având măcar un moment sau o replică haioasă, dar comediantul britanic Simon Pegg în rolul unui scoțian cu gura mare fură showul.
Filmul a intrat la nici o săptămână după lansare în top 250 al site-ului IMDb, pe locul 62. Sunt sigur că nu va fi prea stabil acest loc, va urca și va coborî, și după co vreme va ieși din listă, dar asta nu înseamnă că nu recomand filmul spectatorilor de toate vârstele.

1 comment:

  1. Eu zic că-i penal, pentru că nu are nicio legătură cu Star Trek și viziunea lui Gene Roddenberry. E doar un film de acțiune plin de clișee. Star Trek trata teme filosofice și psihologice, ăsta e doar gay.

    ReplyDelete