Pages

Saturday, June 12, 2010

"Dracula" in Spaniola - by rutzky

din cauza ca mi lene sa mai scriu ceva, sau chiar sa ma uit la filme, si pentru ca de TIFF sunt in Anglia, voi posta in urmatoarele zile parerile unui prieten cinefil care s-a aflat la locul actiunii.

Introducing: rutzky

Dupa o luna mai in care am avut multe momente in care vroiam sa existe un zgarie-nori prin Cluj ca sa ma pot arunca de pe el, singurul lucru care "kept me going" a fost gandul ca vine TIFF. Anul trecut am vazut 10 filme si anul asta as fi vrut sa vad mai mult de atat. M-am rezumat doar la 9. Asa ca aceasta e povestea mea si a celor 9 filme. (ce gay suna). Nu sunt review-uri a la Kolcs, sunt review-uri pe care le-as face daca eram la bere. Si in functie de cat de deep vorbesc de anumite filme e direct proportional cu numarul de beri baute.

Dracula (1931) R: George Melford. Ca sa incepem in forta tiffaneala m-am gandit ca ar fi foarte interesant sa mergem la castelul Bontida, monument istoric, castel apartinand familiei Banffy,lasat din generatie in generatie mostenire de vreo 100 de ani, probabil acum in posesia statului ca doar asa se poarta (propabil zic prostii ca nu am nimic ce sa dovedeasca ce zic) dar pizdos, ce sa mai zic. Bun, deci am vrut doar sa stabilim cadrul in care s-a desfasurat filmul, in aer liber, in curtea castelului. Atmosfera a fost asigurata de faptul ca era pus numa bine cand se intuneca vara adica un 21:30 iar acompaniamentul muzical a fost sustinut de Gary Lucas, chitarist american care a mai colaborat cu Jeff Buckley, Nick Cave si altii. Sincer, cred ca nici n-ar avea rost sa mai povestesc ceva despre film, la cat de tare era tot setting-ul lui, filmu putea sa fie o mare prostie, ceea ce a si fost. Dar noi nu asta vom tine minte din toata treaba asta. Legat de film: Exact in aceeasi perioada in care s-a filmat originalul "Dracula" in regia lui Tod Browning cu Bela Lugosi in rol principal, s-au gandit unii, ce tare ar fi daca noaptea, in timp ce dorm aia din filmu original, sa le folosim noi exact aceleasi decoruri, sa facem exact acelasi film, dar cu alti actori si in spaniola. In caz ca ati citit prea repede, va repet: SPANIOLA! Va dati seama cat de hilar era pentru toti spectatorii sa il auzi cum il striga pe John din original, Juan! Juan in pula mea! Si cand citeam lista de actori ai filmului: Carlos Villar, Lupita Tovar, Eduardo Arozamena etc., Si inca ceva: eu nu pot sa cred cat de prost puteau juca oamenii acum 80 de ani si ce prost se filma. Parca imi vine sa viu mai ingaduitor cu filmele "popcorn" din perioada contemporana. All in all, ma voi uita cand termin cu sesiunea si la "Dracula" original. Voi scrie si despre acela, daca va mai posta Kolcs lucruri scrise de mine. Momentan, daca nu esti in curtea Castelului Bontida, cu acompaniament live Gary Lucas (care apropo, a fost fenomenal, ce slide-uri si efecte a folosit, impresionant! ) si nu vrei sa razi de actorii de acum 80 de ani, nu te uita la "Dracula - Spanish version". Voi reveni si cu alte review-uri. Daca Kolcs va vrea sa posteze fiecare film la ceva intervale, sau toate deodata, asta ramane la latitudinea lui.


No comments:

Post a Comment