Pages

Wednesday, July 7, 2010

Aliosha (2010)

Ok, nu prea fac eu recenzii la filme de studenti si alte proiecte amatoriale. Poate ar trebui sa incep, caci desi majoritatea in mod foarte previzibil intra in categoria de cacat plictisitor, unele sunt chiar vazubile (da, tocmai am inventat acest cuvant pentru ca nu-mi amintesc cuvantul oficial, deal with it!), cum ar fi minunatul "Daca aveti un minut...FOARTE BINE!" de acum cativa ani.

"Aliosha" e un scurt metraj de vreo 9 minute conceput si creat de Andrei Barza de la facultatea de arte din Cluj, si ne prezinta doi prieteni si un trip violent pe niste ciuperci.

Fiind un film studentesc nu ne vom obosi sa criticam cinematografia, editul si alte elemente de care de obicei se ocupa o echipa intreaga si nu un singur om. Sau shacky-cam-ul care nu parea chiar o alegere artistica. Sau actoria, care desi are destule momente care par naturale, are si cateva de: "bah, fra, acum suntem actori, hai sa para serios si chestii"

Sarind peste aceste elemente care erau previzibile, sa trecem la film:

Dupa un generic de introducere putin mai lung decat necesar, ne sunt prezentate cele doua personaje principale si ne dam imediat seama ca va fi un filmulet cu o tendinta spre umor (slava domnului! filmele studentesti cu teme serioase sunt groaznice).
Dupa ce consuma niste ciuperci cenzurate publicului si o poveste neplacuta este impartasita urmeaza un trip in tonul povestii, care pune sub semnul intebarii limita efectelor drogurilor asupra realitatii. un mesaj anti-drog cumva?

Dialogul e unul din punctele forte al filmului. scos din scoala lui tarantino si kevin smith, e direct, alert, ritmic si natural. are din pacate cam un singur moment de autoexplicatie (show! don't tell my friends), dar in rest nu te lasa sa te plictisesti cum o fac multe alte filme din aceasta categorie.

Celalalt punct forte e animatia, care in contrast cu alte elemente ale filmului, are profesionalismul si calitatea animatiilor din unele videoclipuri si filme rotoscopate. Aceasta continua umorul si in mod elegant salveaza niste scene care daca ar fi fost live ar fi fost absolut rizibile.

Per total un scurt-metraj studentesc bine-facut si gandit, cu un ton de umor dar un substrat serios. Nu intra in categoria filmelor profesioniste, dar un foarte bun inceput.


Enjoy:

No comments:

Post a Comment