Pages

Tuesday, January 17, 2012

Cirque du Soleil: Totem

O testoasa uriasa se odihneste in mijlocul scenei. Carapacea ei se deschide in timp ce un om de cristal coboara din ceruri purtand cu el lumina vietii pe care o planteaza pe Pamant. Creaturi primitive incep imediat sa misune in interiorul carapacii, ametindu-ne cu exuberanta lor.

A inceput Totem a trupei canadiene de circ Cirque du Soleil, care in ultimii 30 de ani a schimbat permanent statusul circului, facand din el arta pura. Spectacolele lor incorporeaza unii din cei mai bun acrobati si artisti de circ din lume, jongleri, trapezisti etc, dar in loc sa ii prezinte pe rand, ii unesc intr-o creatie fluenta care urmareste o tema.

Totem urmareste calatoria vietii de la creaturi amfibiene pana la oameni, care sunt prezentati in diverse ipostaze culturale, de la miturile antice pana la miturile viitorului cand omenirea cucereste spatial.
De-a lungul calatoriei suntem acompaniati de un om stiinta cu o asemanare izbitoare cu Darwin. Acesta apare la inceput studiind acroabtii amfibieni cu agilitate la bare paralele sis are incoace si incolo prin istoria umana. Observam doi masculi in competitie pentru atentia unei femei la plaja folosindu-se de inele, un amerindo-indian folosindu-se de cercuri pentru a intra intr-un dans extatic care il pune in contact cu lumea animal. Vedem evolutia omului de la cimpanzeu la om de afaceri cu mobilul lipit de tampla, si vedem astronauti pe bare rusesti parand sa chiar rupa legatura cu gravitatia prin salturile lor (ideea ca poate Newton nu chiar avea dreptate cu legile sale ale fizice vine deseori in minte pe parcurs).

Nu exista un fir narativ in sensul clasic, si nici liniaritatea nu e clara, dar asta nu ia nimic din sentimental final al unei povesti maiesuos prezentate. Caci pe langa toate elementele clasice ale unui circ (mai putin, as nota, jocul cu animalele, care insa de obicei tinde spre spectacol decat spre arta), avem si muzicieni live, lumina, imagini proiectate si un decor simplist dar efectiv, toate impreuna creand o atmosfera intense care va atinge o diversitate de puncte ale constientului si subconstientului.
Circul intr-o forma pe care nu ati imaginat-o.


4 comments:

  1. Fara cuvinte. Magic. Am auzit ca vin la Bucuresti cu Saltimbanco in febriarie.

    ReplyDelete
  2. da, primul lor spectacol. sper sa mai apuc sa ii prind si cu alte ocazii

    ReplyDelete
  3. Wow. Cand ai spus ca oamenii fac din circ arta pura nu ai exagerat deloc. Mi-as dori si eu sa am ocazia.

    ReplyDelete