Pages

Monday, May 25, 2009

M.& M by Fritz Lang

Fritz Lang este unul din cei mai influenti regizori al cinematografiei timpurii. Filmele sale au infleuntat expresionismul german, film noir-ul si cinematografia in general.

Metropolis (1927) SF-ul mut a lui Lang este și va rămâne unul din cele mai influente filme din istoria cinematografiei. Deși variant originală s-a pierdut și varianta de azi a fostr recompusă cu migală și nu este chiar completă viziunea epică a regizorului nu s-a pierdut. A fost cel mai scump film de pe vremea sa și decorurile minunate ne demonstrează de ce. Filmul spune povestea luptei dintre clasa muncitoare și cea conducătoare, fără însă a intra în pedantism socialist sau fascist, ci declarând nevoia de unitate dintre cele două: “Mintea și mâinile au nevoie de un mediator, iar acela este inima”. Pentru fiecare din cele două clase, s-au construit câte un oraș separate, iar viziunea arhitecturală încă nu a fost ajunsă din urmă de realitate. Actorie minunată din partea tuturor actorilor (în limita posibilităților tehnice), iar regia sublimă. Un clasic. Un monument al cinematografiei. Locul 82 pe IMDb top 250.

M (1931) Thrillerul lui Lang ne prezintă ce se întâmplă cu oamenii unui oraș când un ucigaș în serie le distruge pacea. Ucigașul de copii creează paranoia și lipsă de încredere, oamenii se acuză reciproc, poliția este neajutorată, până și crima organizată se implică în căutarea ucigașului care le dă lor un nume prost. Iar la final te întrebi dacă între ucigaș și restul oamenilor e vreo diferență adevarată. Peter Lorre (Casablanca) joaca rolul criminalului tormentat de psihoză cu o naturalete care iti da fiori. Lang a creat încă un clasic, iar deși e primul sau film cu sunet maestrul de cinematografiei demonstrează o înțelegere naturala a noi tehnici. Locul 45 pe IMDb top 250.

1 comment:

  1. Yeah, de mult am vrut să le văd. Le-am pus la downloadat.

    ReplyDelete