Pages

Saturday, March 20, 2010

Being There (1979)

Să vă spun un secret: Peter Sellers e genial! Ok, m-aţi prins, nu e un secret, dar e adevărat. Omul are un talent şi o energie incredibilă şi mulţumită lui ne putem delecta cu filme precum originalul „The Pink Panther”, „The Party” şi desigur „Dr. Strangelove or: Or How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb” probabil cea mai bună comedie – ever.
Acum omul a făcut şi câteva alegeri proaste în carieră, ultimul său rol fiind probabil unul din acestea, dar slavă domnului pen-ultimul său rol nu a fost; din contra, a fost una din cele mai bune alegeri ale sale, dându-ne un cântec de lebădă minunat.
„Being There” spune povestea unui grădinar cam simplu (a.k.a prostuţ), analfabet, şi (părerea criticului) puţin autist, Chance, care nu a părăsit în viaţa sa vila unde are grijă (cu multă pasiune) de grădină şi se uită non-stop la TV. Când însă îi moare angajatorul, Chance este dat afară din casă şi trebuie să se descurce în lume. Nu ar fi supravieţuit nici prima noapte dacă nu ar fi ajuns să fie invitat la cină de un miliardar local foarte influent în politica Americii. Aici, datorită faptului că e îmbrăcat în hainele elegante ale fostului stăpân, este confundat cu un om de afaceri în probleme financiare. Gazdele îi interpretează felul simplist şi direct de a vorbi ca dovadă a unei înţelepciuni înnăscute, iar Chance ajunge să fie cunoscut de toată lumea bună din oraş iar mai apoi de întreaga lume.
Este o comedie excelentă foarte bine scrisă şi chiar emoţionantă. Peter Sellers joacă un rol foarte atipic, liniştit şi calm, în contradicţie cu alte roluri ale sale, dar cu atât mai eficient. Umorul nu e exagerat sau forţat filmul având tonul liniştit al personajului său principal. În plus este cred singurul film care conţine o scenă cu Shirley McLaine masturbându-se.

No comments:

Post a Comment