Pages

Monday, October 3, 2011

Tinker Tailor Soldier Spy


Apas play. Porneste trailer-ul. Gary Oldman. Hm. Ceva drama politica in anii ’70. Ar putea fi interesant. John Hurt? Ok. Spionaj. Mark Strong.Ciarán HindsToby JonesTom Hardy? Ce e asta si unde ma inscriu?
Asta era acum cateva luni cand am auzit pentru prima data de Tinker Tailor Soldier Spy (titlu pe care cu siguranta il vom vedea prescurtat TTSS pe diverse bloguri si in publicatii care sunt la curent cu tinerimea). Nu stiam atunci de John le Carré si romanele sale de spionaj sau despre serialul din anii ’70 cu Alec Guinness, dar interesul mi-a fost starnit.
There is a ‘mole’ at the top of the ‘Circus’
Anii ’70, dupa ce o misiune de a rapi un general rus in Ungaria merge gresit, “Control” (interpretat de John Hurt), seful agentiei britanice de spionaj, MI6, si cel care a ordonat misiunea, este obligat sa-si dea demisia, alaturi de protejatul sau George Smiley (interpretat de Gary Oldman). La capul agentiei raman patru barbati, unul dintre care preia rolul lui “Control”.
Luni mai tarziu, “Control” moare iar Smiley incearca sa se obisnuiasca cu pensia fortata, dar lucrurile sunt puse in miscare cand un agent renegat il anunta pe Prim-ministru ca unul din cei patru barbati ramasi la MI6 este de fapt un spion al rusilor. Smiley e contactat si primeste misiunea secreta de a-si folosi anii de experienta in spionaj pentru a afla care e tradatorul.
How do you find an enemy who is hidden right before your eyes?
Gadget-uri de ultima ora, scene de actiune cu masini si impuscaturi, femei, antagonisti a caror mega-planuri afecteaza lumea intreaga, calatorii in jurul globului, femei, cam asta iti vine in cap cand te gandesti la filmele de spionaj a la James Bond. Chiar si cu versiunea gritty si de-kitsch-ata din era Daniel Craig, ce avem in fata sunt la baza niste filme de actiune destul de sablonarde si care nu-i prea atrag pe cei ce nu sunt fani ai genului.
Iar daca asta cautati si in acest film, s-ar putea sa [restul aici]

3 comments:

  1. varianta MI6 whitout women :))

    ReplyDelete
  2. da. unde e judi dench cand ai nevoie de ea?
    am observat si eu lipsa feminina. unii ar interpreta filmul ca si antifeminist:
    -majoritatea femeilor care apar sunt secretare sau ceva de genul
    -singurul rol feminin puternic este eliminat intr-un mod ne-elegant
    -plus tanara mama de la inceput care moare
    -si cealalta prezenta feminina, sotia, e absenta si o curva. Frumos

    dar noh ma gandesc ca reflecta mai mult acele vremuri decat opinia celor care au facut filmul sau a lui la carre.

    sunt sigur ca undeva o feminista scrie un eseu furios despre asta

    ReplyDelete
  3. Oh please spune-mi ca-i epic pe cat se anunta!!

    Ps: legat de antifeminism, nici seria originala BBC nu avea prea multe reprezentante asa ca tre sa ne indreptam degetul spre John Le Carre. Afara de secretara cu memoria ei de elefant si nevasta curvulita altele nu se prezinta.

    ReplyDelete