Dupa problemele cu studioul din timpul filmarilor la "Brazil" si "Baronul Munchhausen" Terry Gilliam a chemat doi proaspat absolventi, Pepe si Fulton, de film sa faca un scurt documentar despre productia filmului "12 Monkeys".
La inceputul noului mileniu Gilliam a inceput filmarile in Spania, cu fonduri europene, ale filmului "The Man who Killed Don Quixote", o reimaginare a romanului lui Cervantes cu Johnny Depp si Jean Rochefort.
Se zice ca un blestem sta deasupra proiectelor cinematografice despre Quixote, Orson Welles avand numeroase probleme cu productie care nu a vazut lumina zilei. De asemenea se spune ca asupra filmelor lui Gilliam e un blestem, iar cand un film de-al sau vede lumina zilei e aproape un miracol. De data asta insa miracolul nu avea sa se intample.
Proiectul, cel mai scump proiect de film european de pana atunci, a fost tulburat de probleme inca din preproductie. Dar o data ce au inceput filmarile au aparut si adevaratele probleme. Locul linistit din desert care le-a fost oferit pentru filmari, era langa o zona de testare a avionelor cu reactie NATO, facand filmarile dificile si mute, a doua zi o furtuna apare de nicaieri, iar viitura le ia echipamentul, distrugand parte din acesta, Rochefort (actorul principal) are repetate probleme cu sanatatea lipsind zile intregi de la filmare pana renunta complet, si asta e doar o parte.
Cand in sfarsti s-a renuntat la film, cei doi documentaristi si-au dat seama ca si cu filmul lor s-a terminat, au venit sa faca un documentar despre cum se face un film Gilliam, dar regizorul insusi le-a spus: "Bai, macar cineva sa plece de aici cu un film. Se pare ca aceia sunteti voi!" Uite asa Lost in la Mancha a devenit un documentar despre cum sa nu se face un film Gilliam, un documentar nominalizat la o serie de premii.
Filmul e aproape dureros de privit, mai ales la inceput cand te uiti la entuziasmul tuturor din proiect, tu stiind finalul care de fapt nu este. Toti cinefilii si eventualii viitori cinematografisti ar trebui sa vada filmul, caci acesta iti arata cat de greu e de fapt sa faci un film, cate mii de elemente trebuie luate in calcul, si ca intradevar este aproape o minune cand un film chiar este produs, mai ales unul creativ si original.
No comments:
Post a Comment