‘Micmacs’ e noul film a lui Jean-Pierre Jeunet (“Amelie”), iar asta nu e puţin considerând că tipul a făcut şase filme în două decenii. Dar vorba aia, nu cantitatea ci calitatea. (tipu’ care a făcut “Titanic” de exemplu nu a făcut un film în 13 ani, şi parcă a scos ceva anul ăsta, destul de bun am auzit).
Exceptând “Alien: Ressurection” filmele lui Jeunet au o atmosferă aparte, un stil ce poate fi recunoscut imediat. Este deseori numit un Terry Gilliam/Tim Burton francez, iar asta nu fără motiv. Filmele sale sunt originale, colorate, vii, deseori amuzante, cu personaje memorabile (exceptând “Alien: Ressurection”). Dar pe lângă o originalitate şi viziune de Gilliam, are şi diversitatea fraţilor Coen. A început cu o savuroasă comedie-neagră (“Delicatessen”), apoi un SF-Fantasy întunecat şi fermecător (“Oraşul copiilor pierduţi”), apoi capodopera sa, o comedie-dramă-romantică “Amelie”, şi la final un film matur şi serios, dar la fel de captivant “A very long engagement”.
Noul său film bate undeva spre Amelie, dar cu mai multe elemente de comedie a la “Delicatessen”. Filmul are toate elementele tipice Jeunet, personaje puţin ciudate, comedie, absurdism, ritm alert, Dominique Pinon. Şi deşi dacă ar trebui să aleg cel mai slab din filmele sale l-aş alege pe acesta (exceptând desigur “Alien: Ressurection”), e doar cu foarte puţin în urma fraţilor săi, şi rămâne o delectare cinematografică.
Pelicula este si o dedicatie de dragoste filmelor in general, unele scene fiind reconstituiri din filme a lui Chaplin si alte filme clasice, iar fanii lui Jeunet vor a vea parte de un scurt dar placut cameo.
Un băiat îşi pierde tatăl în urma unei explozii de mine; treizeci de ani mai târziu acel băiat, acum un bărbat îşi pierde slujba şi apartamentul după ce este împuşcat accidental în cap şi rămâne cu daune psihice. Este adoptat de o familie de ciudaţi de la marginea oraşului, iar când descoperă că mina şi glonţul au fost făcute de două firme rivale de armament, pune la cale un plan complex dar ilar de a se răzbuna pe preşedinţii corupţi a firmelor.
Aş vrea să zic că vă puteţi imagina restul, dar nu aţi putea, aşa că uitaţi-vă mai bine.
No comments:
Post a Comment