În speranța că din acest moment voi reuși să am un post despre un film măcar de 5 ori pe săptamană, voi scrie o recenzie care am amânat-o mult prea mult. Dacă nu vă interesează luuunga introducere la această recenzie în care mă voi referi la titlul alternativ, dați un pic de scroll până voi începe să vorbesc efectiv despre film.
Ultimul film al lui Radu Gabrea a fost inclus in programul TIFF 2010. L-am ratat. Am frunzărit rapid de tot în AperiTIFF-ul (ziarul ce apare în perioada TIFF zilnic în care se prefațează ziua curentă și ce s-a întâmplat cu o zi în urmă, pentru cei nefamiliarizați cu TIFF) de ziua următoare o recenzie despre el și mi-a părut rău că l-am ratat. Spre bucuria mea, am trecut într-o zi pe lângă un afișier cu filmele ce rulează la cinematografele din Cluj ( adică Arta, Victoria si "Florin Piersic" ( fostul Republica) ) și am văzut afișul. Eu sincer nici nu știu din ce trăiesc cinematografele astea din centrul orașului de când cu cele 2 mall-uri de la ieșirea din Cluj care pur și simplu au supt viața din centrul Clujului, lăsând loc doar second-hand-urilor și cafenelelor care mai animă cât-de-cât un centru dezolant în momentul de fată. Nici dracu nu mai merge la filme în centru. E mult mai fashion in mall, ai o gamă mult mai largă de filme, e tăt tăt tăt numa un sclipici și culori vii și trailere pe plasme și postere și teasere și nachos buni și popcorn proaspăt, nu expirat de o lună ca în centru și 3D pentru cei pasionați de chestia asta, pot să jur că am văzut și o ușa pe care scria "Masaj thailandez cu ejaculare la taviță - GRATIS". Ce să mai, o lupta cu morile de vânt. Hai să zicem că de când cu schimbarea la față ( pe care o salut) a cinematografului Republica, poate că el a ieșit din discuția asta (deși nu știu cât de mult).
Buuun! Si acuma ajungem la rolul cinematografelor Arta și Victoria. "Mănuși Roșii" este o adaptare a best-seller-ului cu același nume al scriitorului Eginald Schlattner și prezintă coșmarul prin care a trecut tânărul student sas Felix Goldschimdt când a fost luat pe sus de "Securitatea română" și dus la chestionări în anii ce au urmat revoluției din 1956 din Ungaria. Felix este acuzat pe nedrept, închis și astfel începe procesul de "reeducare" a lui Felix, o fire idealistă, cu principii.
Imaginile claustrofobice și saturate din închisoare alternează cu flashback-uri viu colorate din viața lui Felix, prin care se stabilește un echilibru prin contrast ( după mine, tehnică draguță, dar nimic extraordinar de inovativ, sincer, faptul că acest film a avut o regie "clasică" mi s-a părut în avantajul ei ( kolcs probabil mă va contrazice că am intrat pe nisipuri miscătoare aici... tehnică, montaj, uuuu... scary stuff ) )
Acuma că v-am introdus în miezul filmului veți întelege și rolul celor două cinematografe: sunt perfecte pentru astfel de filme!! Închipuiți-vă că m-am dus singur la film ( toată lumea a făcut "aaaaw!" la faza asta, de parcă "vai, uite la autistul ăsta că nu are prieteni cu care să se ducă la film" ....pentru mine, la muzică sau film mă duc indiferent daca e cu cineva sau nu, doar nu voi rata eu ceva ce mi se pare fain pentru că nu mă sincronizez eu cu încă un om să vina cu mine, absurd! ). Revenind, m-am dus singur, cinematograful are o capacitate de aprox. 100-150 oameni cred, eram 10-15, m-am pus central în spate, pe un scaun super inconfortabil care mai și scârțâia, scaunul de lângă era chiar rupt, mirosea a vechi, era răcoare. Eram perfect ancorat în experiența lui Felix.
"Reeducarea" lui Felix mi s-a părut izbitoare cu cea a personajului principal din "1984" (Big Brother is watching) în care acesta a fost reeducat să zică faimoasa replică "2+2=5". Scene de tortură psihică și fizică inovative ( incredibil cât de inventivă și perversă e mintea umană când vine vorba de tortură...pe bune, ați fost vreodată în vreun muzeu de tortură? e fascinant! și nu, nu sunt sado-maso).
Actorii. Introducing Alex Mihăiescu în rolul lui Felix. Perfect jucat. Nici un reproș. Standing ovation. Andi Vasluianu în rolul colegului de celulă, foarte bun, nu extraordinar, dar foarte bun. Marcel Iureș într-un rol episodic plin de efect, se vede că unui mare actor nu-i trebuie mai mult de 5 minute să rămână întipărit în mintea spectatorului. Toți ofițerii de securitate jucau rolul de nesuferiți spre perfecție.
Dialogul între personaje, despre principii, despre binele socialismului, despre religie, bine conturat și reușit.
Concluzie: Ținând cont că l-am văzut în setting-ul descris mai sus, poate că filmul a crescut în ochii mei mai mult decât dacă îl vedeam din confortul patului. Îl recomand cu căldură pasionaților de filme legate de epoca de aur, socialism, securitate, all that jazz. Eu nu l-am găsit pe torrente, dacă v-a convins review-ul meu și îl veți găsi totuși pe undeva, să-mi dați de știre că îl voi recomanda foarte multor prieteni, mai ales la ăștia 2 proști care mai scriu pe aici.
P.S. Dacă aș găsi undeva ochelarii ăia de inchisoare care sunt și in afiș, jur că mi i-aș cumpăra.
P.P.S. Îmi cer scuze de pe acum dacă v-am plictisit cu post-ul meu lung.
nu stiam daca sa-l vad sau nu. acum e pe LISTA.
ReplyDeletecocosul decapitat ai vazut?
acelas regizor si autor
Si eu le vreau pe amandoua. Dar intai vrea sa-mi permit sa-mi iau cartile, si costa o mica avere...toate 3 cartile seriei sunt peste 150 de lei. Si: interesting point la partea cu mall-urile din Cluj. Chiar ma gandisem si eu de ce oare e asa penibil centrul, asta chiar s-ar putea sa fie explicatia.
ReplyDeleteMultumesc kolcs :( nu am vazut cocosul decapitat.
ReplyDelete@blueblackhusky sa stii ca e un fenomen global, nu se intampla doar in cluj... si in sibiu de unde suntem toti 3 se intampla asta. Si in america si restul europei s-a intamplat asta, deci nu suntem numai noi napastuiti. doar ca la ei s-a intamplat acum 20-30 de ani, la noi acum... tipic :)
solutia va fi aducerea de noi atractii in centru care sa-l repopuleze... cafenele sunt un inceput bun dar mai trebuie lucrat.
Si eu astept sa incerc manusile astea de anul trecut. Si nimic.
ReplyDeleteLegat de viata sociala, la noi la TM avem noroc ca mall-ul e la 5 minute de centru. Deci n-a supt chiar tot. Si mai avem si P-ta Unirii in sange asa ca buricul targului tot in cafenelele si pub-urile de-acolo e. Despre cinema-urile comuniste, numai de bine.. Aerul lor incremenit in 89 da autenticitate unui Portret al luptatorului la tinerete, unei Autobiografii a lui Nicolae Ceausescu, unei Caravane Cinematografice etc.
La Ursul lui Dan Chisu am fost eu + un batran de 80 de ani care nu mai vazuse filme romanesti de pe vremea lu Ceasca. La cinema. Si omul mergea la mall sa vada filme hollywoodiene si explozii, nu era vreun pustnic. Doar din alta epoca. Fascinant as zice.