Pages

Tuesday, July 31, 2012

Documentar: After Life: The Science of Decay


Unul din seria minunata a documentarelor BBC, The Science of Decay, dupa cum indica si titlul, arunca un ochi mai atent asupra diverselor procese prin care materialul organic din jurul nostru se descompune.

Intr-un experiment inedit conceput si condus de foarte simpaticul Dr. George McGavin, care este si prezentatorul filmului, o bucatarie tipic englezeasca cu o mica gradina au fost reconstruite detaliat intr-o incapare din Gradina Zoologica din Edinburgh si inchise ermetic intr-o cusca de sticla. "Locuitorii" bucatariei au disparut misterios chiar in timp ce pregateau un garden-party cu gratar asa ca tot felul de mancaruri crude au fost lasate la aer liber (hamburgeri, copane de pui, vin, sandwichuri, legume si desigur un porc intreg la protap).

Dupa ce in cusca au fost introduse muste si alte insecte, bucataria a fost lasata in voia putregaiului timp de doua luni. Proces pe care locuitorii Edinburghului au avut placerea sa-l urmareasca doua luni.

Pentru cei care nu am avut norocul de a locui in Scotia, doctorul McGavin si echipa sa au filmat procesul in detaliu, cu camere normale si time-lapse si au piperat imaginile cu explicatiile stiintifice aferente.

Carnea si mancarea putregaita este probabil una din cele mai neplacute lucruri ce ii poti pune in fata unui om, dar vazute la distanta prin ecran si fara miros putem arunca o privire asupra unui proces fascinant si uneori chiar frumos, care este unul din cele mai vitale elemente ale naturii si a cercului vietii.

Enjoy:

No comments:

Post a Comment