Pages

Thursday, May 17, 2012

Documentar: Inside Nature's Giants

De cand eram mic imi placeau documentarele, mai ales acelea cu animale. Pana sa am vreo sase ani nu aveam cablu, dar si atunci ma uitam fascinat in fiecare duminica la TeleEnciclopedia si la cate un documentar Cousteau cand mai bagau.

Apoi cand am avut mai multa diversitate (Discovery Channel nu a aparut imediat cand au bagat si cablu) ma uitam la "The Animal Show" si la "Welt der Wunder" pe ProSieben. Iar apoi desigur aparuse si Discovery Channel ca sa-mi mance zilele, urmat in curand de Animal Planet. Din pacate exista un numar limitat de dati in care te poti uita la niste leoaice vanand gazele in Serengheti fara sa te plictisesti, si un curand formatul documentarelor a inceput sa se schimbe. De la filme de cam o ora in care erau prezentate animalele in timp ce un narator invizibil explica ce se intampla la un nou model in care componenta umana era mult mai prezenta, aproape chiar coplesitoare. Unde David Attenborough, precursorul acestui format, era inca rezervat si avea rol de narator/explicator, noii moderatori erau in toiul actiunii. Baza a depus-o desigur Steve Irwin cu al sau Crocodile Hunter. Formatul era mult mai controlat si uneori artificial tintind mai mult spre entertainment decat  spre educatie, dar era ceva nou si mi-a prins atentia.
De aici a urmat insa un declin lung si trist care m-a facut sa evit Animal Planet ani de zile. Au aparut emisiuni de genul "Animal Police", practic reality tv shows in care intamplator erau si animale. De loc fascinant. Iar apoi in ani recenti, intr-o incercare disperata de gasi un nou public, au aparut cateva documentare, care erau filmate ca si cele clasice, adica urmareau niste animale pe parcursul a catorva luni sau ani, dar in locul naratorului omniprezent, acum diversele animale erau personificate si diversi actori le dadeau voce gandurilor. Asupra actiunilor animalelor erau impuse tot felul de povesti dramatice parca luate din telenovele suprapuse peste o muzica ce parca vroia sa imita muzica din Schindler's List. Groaznic.

Daca mai demult eram obsedat de documentarele naturale si ma plictiseau la moarte celelalte, in ultimii ani rolul s-a inversat, am inceput sa ma uit la documentare Herzog si altele care erau facute pentru cinema, si nu puteam concepe ca as mai putea fi vreodata interesat de vreun documentar despre animale. Pana cand am dat pe youtube peste documentarele BBC si Channel 4 din ani recenti, si mai ales peste castigatorul de premiu BAFTA, Inside Nature's Giants, in care animale de mari dimensiuni de pe toate colturile planetei sunt disecate in fata camerei, pentru a arata publicului adaptarile creaturilor la mediul lor.

Disecatatorii/Disectantii (?) sunt Mark Evans, chirurg veterinar britanic, si Joy Reidenberg, anatomist comparativ american. Acestia calatoresc prin lume in locuri unde au murit de curand, din cauze naturale, animalele necesare pentru a putea avea o disectie proaspata.Cei doi au foarte mult fler pentru camera, avand personalitati calduroase si aducand adesea umor spontan prezentarii, si adauga umanitate unui proces destul de neplacut. Pe langa ei il avem pe mai tanarul Siman Watt, care de obicei e pe teren studiind specimene vii in mediul natural, si biologul Richard Dawkins, care apare episodic pentru a discuta drumul evolutionar al creaturilor.

Un concept simplu dar efectiv, si cu siguranta un mare pas in fata in formatul documentarelor de televiziune.
Recomand oricui e fascinat de natura sau anatomie, si a vrut sa vada cum arata interiorul unei balene, stomacul unui rechin alb, capul unui casalot, trompa unui elefant sau gatul unei girafe. Atata timp cat nu aveti scarba de sange/intestine in exces.


Emisiunea are momentan 18 episoade care se gasesc toate, intregi si in format bun pe urmatorul canal youtube: http://www.youtube.com/playlist?list=PL1D529113FD751FD7&feature=plpp

Animalele disecate sunt:
-elefant asiatic
-balena (fin whale)
-crocodil
-girafa
-rechin alb
-piton urias
-leu si tigru
-sepia gigant
-urs polar
-casalot
-camila
-casuar (pasare dinozaur)
-testoasa de mare
-cal
-babuin
-hipopotam
-cangur

In perioada urmatoare am sa va mai recomand cateva documentare interesante de pe BBC si Channel 4, ca am dat iar in obsesie.

No comments:

Post a Comment